Luka-synagoga (Luck-Synagoge)Popis:
Dům židovského řezníkaPodle zvyklostí židovského řezníka (šocheta) stál provoz u potoka, zvíře muselo být rituálně poraženo tak, aby netrpělo (šchita). Krev musela vytéci z poraženého dobytčete rychle a úplně, aby bylo maso košer, krev se nesměla dostat do jídla v žádné podobě. Maso se dlouho máčelo a propíralo. Omezení pro košer potravu se týká především masa-povoleny jsou ryby s ploutvemi a šupinami, dále maso přežvýkavců (hovězí, skopové) a drůbež, vyloučeno je vepřové, konina a hlodavci (králík). Nápis na řeznictví je zřejmě původní a svědčí o židovském majiteli, nikoliv o arizátorovi podniku, neboť podle zdrojové publikace byla typická zdejší židovská příjmení nejen Buxbaum, Zenter, Ullmann, Glauber, ale i Klauber.
Datum: 2008
Autor: Pavel Frýda
Přispěl:
Pavel Frýda
Vloženo: 8.7.2008